Στα πλαίσια της αλληλοστήριξης και της αλληλεγγύης ανάμεσα μας, στους δύσκολους καιρούς κοινωνικής αποστασιοποίησης και ανασφάλειας που βιώνουμε καθημερινά όλοι μας, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε κάποιους κύκλους διαδικτυακών συναντήσεων με στόχο
την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση, τη διάχυση
της γνώσης και της εμπειρίας,
την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της έκφρασης,
την αλληλοβοήθεια και τη συνεργασία.
FnV
Rafael Lopez
Στα πλαίσια του Θεάτρου της Επικοινωνίας, η θεατρική κολλεκτίβα
Facta Non Verba διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, μαθημάτων
και εκπαιδευτικών κύκλων, τόσο θεωρητικής όσο και πρακτικής φύσης.
Το γεγονός ότι τα δεδομένα της πανδημίας Covid-19 μέχρι στιγμής,
δεν καταλήγουν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η χρονιά θα κυλήσει ομαλά, επιλέξαμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τις λάβαμε λοιπόν σαν πρόκληση και ευκαιρία για εξερεύνηση νέων τρόπων επικοινωνίας, όπου το εδώ και τώρα του θεατρικού φαινομένου επαναπροσδιορίζονται.
FACTA
NON
VERBA
Η Facta Non Verba ιδρύθηκε το 2002 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Βαλαωρίτου 18 στον 7ο όροφο. Στη δεκαοκτάχρονη πορεία της έχει ανεβάσει 35 παραγωγές, κάποιες πρωτότυπες και κάποιες σε πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα. Έχει διοργανώσει θέατρα δρόμου και θεατρικές δράσεις αλληλεγγύης, καθώς και πολυάριθμα θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτά, το 2003 συνεργάστηκε με τον ιστορικό αμερικάνικο θίασο The Living Theatre σε μια σειρά από θεατρικές δράσεις.
Το φθινόπωρο του 2017 μπήκε στον τρίτο κύκλο της πορείας της, εισάγοντας στο πεδίο των εξερευνήσεων της, το Θέατρο της Επικοινωνίας (Communication Theatre), όρο που δημιούργησε για να συμπυκνώσει την αναζήτησή της πάνω στη διερεύνηση τρόπων και μέσων που θα καταστήσουν αποτελεσματική και δημιουργική την επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη που βιώνουν τη θεατρική διαδικασία είτε ως δρώντες υποκριτές είτε ως χειραφετημένοι θεατές. Οι αναζητήσεις του Θεάτρου της Επικοινωνίας χρησιμοποιούν ως πρίσμα το θεμελιώδες τρίπτυχο της θεατρικής τέχνης: τελετουργία, πολιτική και αισθητική σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην αυτογνωσία, τη μεταμόρφωση και τη δημιουργία.
Μέσα στα πλαίσια του Θεάτρου της Επικοινωνίας λοιπόν, λαμβάνουμε σαν πρόκληση τις συνθήκες της πανδημίας για να επανατοποθετηθούμε και να χρησιμοποιήσουμε όποια μέσα είναι διαθέσιμα κάθε φορά, για να έρθουμε σε επαφή, να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε κανάλια επικοινωνίας σε μια εποχή που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Και να θυμόμαστε πάντα ότι η φύση της τέχνης είναι να εμπνέει, να μεταμορφώνει, να θεραπεύει και να συνδέει.